„Kdo prožívá svůj Osobní příběh, umí všechno, co potřebuje. Jenom jediné znemožňuje jeho sen: strach z neúspěchu.“

                                                                                                                                    Paulo Coelho

Nový člen na palubě..

Nový člen na palubě..

Denodenně se při své práci setkávám s faktem, jak je velmi opomíjený status "nováčka" - nového člena týmu. Tento status je nejčastěji opomíjen ze strany manažerů a vedoucích pracovníků. Ano, našli jsme si nového člověka na trhu práce, má bohaté zkušenosti, jeho dosavadní výsledky jsou skvělé, motivace pracovat pro novou společnost je vysoká. Jenže zde už přichází ono ALE. Jako manažeři a budoucí nadřízení těchto Skvělých lidí, se velmi často necháme unést tím, že pokud byl někdo skvělý do této doby, tak prostě naskočí a nejlépe od druhého dne už začne nosit čísla. Vždyť tomu tak do této doby v té předchozí společnosti bylo. Ano, bylo, ale s tím rozdílem, že tento Skvělý člověk už ovládal nejen svoje profesní dovednosti, ale také znal firmu, systémy, systém práce, měl nastavená pravidla, znal své místo i co se od něj očekává. Už tedy nebyl nováčkem a byl díky praxi zkušeným člověkem. Ale tento zkušený člověk je u vás nyní nováčkem, který nezná prostředí firmy, nezná systémy, systém práce, nezná své plné kompetence a ani zatím nemá nastavená pravidla vašeho vztahu. A zde právě nastává onen střet a velmi časté pochybení nás, jakožto lídrů týmů. Je naší plnou zodpovědností, naučit tohoto nového člena všem dovednostem, všem pravidlům a seznámit ho se vším, co je potřeba. Je to jako byste nikdy v životě neběhali a zítra by vám někdo řekl: "Přihlásil jsem Tě na maraton a běží se za 3 hodiny." Jak byste se vy sami cítili, pokud byste vůbec nevěděli, co vlastně takový maraton obnáší? Možná byste i souhlasili, postavili jste se na start a z počátku běželi jak nejlépe umíte, protože vaše motivace a odhodlání by bylo vysoké. Ale jak vám bude po 3, 5, 12km? A pokud nejste trénovaný, nikdy jste neběhali, tak dokázali byste vůbec maraton doběhnout? A pokud byste nedoběhli, měli byste od této chvíle dobrý vztah k běhu a nebo byste už nikdy běhat nechtěli? A přesně takhle to je s nováčkem ve vaší společnosti. Očekáváme od něj uběhnutí maratonu, ale nedáme mu trénink, péči a náš čas pro to, abychom ho naučili vůbec běhat. 

Proto zkusme všem nováčkům podat SKUTEČNĚ pomocnou ruku, ať se naučí nejen běhat, ale ať nám v našich týmech vydrží do nejdéle. 

Co jsem se ze své praxe naučila, že je opravdu nezbytně nutné a na co je dobré nezapomínat? 

  • Každého nováčka náležitě přivítejte v týmu
  • Seznamte se se všemi lidmi a odděleními, které jsou pro jeho spolupráci důležité
  • Už v první den mu dejte do ruky jasný adaptační proces - kdy, kde a co ho čeká a jak se bude adaptační proces vyhodnocovat
  • Přidělte mu zkušeného garanta o kterého se bude moci ve svých začátcích opřít
  • Nastavte si jasná pravidla vašeho vztahu
  • Pravidelně se s ním potkávejte a vyhodnocujte aktuální situaci a jeho posuny
  • Buďte tam pro něj a mějte na svého nováčky vždy čas - vrátí vám to

Pokud by vás zajímalo téma nováčků v týmu více, připravila jsem samostatný seminář, kde se dozvíte nejen o tom, jak k novému členu týmu přistupovat a co je důležité, ale také jaké jsou nejčastější chyby manažerů a jak si udržet motivaci nových lidí co nejdéle. 

Budu se na vás těšit. 

Jitka

Kontakt

Aktuality

Děti Štěstěny

24. června 2016

Nové začátky

9. září 2014

Sociální sítě